Den här salladen har jag bjudit på under flera år och den är alltid lika populär, den har blivit så pass populär så att umgängeskretsen kallar den helt sonika för Helena-sallad!
Den här salladen är rejäl och kombinerar smaker som gör att de flesta smakområden tillfredsställs, salt, sött, syrligt.
Du behöver:
Kycklingfilé, brukar beräkna 1/2-1 filé per person, beroende på hungernivå
Sweet chili-sås, ca 1-2 dl beroende på mängd kyckling
Rödbetor, mängd efter behag
Bladspenat
Getost, typ chèvre
Bacon
Pinjenötter
Honung
Balsamvinäger
Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten.
Marinera kycklingfiléerna i sweet chili-såsen, går alldeles utmärkt att bara pensla på innan du ugnssteker/steker dom. Jag brukar ugnssteka filéerna för att få dom så saftiga som möjligt och tycker även att det är smidigast. Skär filéerna i sneda skivor.
Skala och skär betorna i klyftor.
Blanda bladspenat med rödbetor, kyckling och smulad chèvre.
Knaperstek bacon och smula över salladen.
Rosta pinjenötterna gyllene i en stekpanna och strö sedan över salladen.
Ringla över honung och balsamvinäger efter tycke och smak, Några varv med pepparkvarnen skadar inte det heller.
Jag brukar även servera hemmagjorda krutonger vid sidan om så gästerna kan ta om de vill ha, så gott. Bryt sönder en baguette i små bitar, ca 2 cm stora, ringla över lite olivolja, krydda med salt och favoritkryddorna. In i ugnen på ca 150 grader, tiden beror på ugnen så håll koll, de ska bli knapriga och gyllene.
Smaklig spis!
Så klart – en Helena som start! Mitt claim to fame blir nog som en av dem som namngav härligheten; dvs. dina föräldrar och så jag, och några till.
Till alla er som ännu inte hunnit testa denna anrättning; Åh, vad ni har kvar att njuta!