Igår var jag tvungen att testa ett recept som jag hittat i en bilaga till Elle Mat & Vin, för övrigt en av mina favorittidningar, bilderna åh bilderna!
Note to self, lär dig att fotografera mat snyggt och inspirerande!
Åhå, fänkål, älskar denna ljuvliga grönsak och Taleggio, gammal-gympadoja-stinkande ost, hubba hubba!
Jag testade och mannen mumsade glatt i sig, men det säger egentligen inte så mycket för han smaskar gladeligen i sig allt jag ställer fram med ett leende på läpparna…
Men, det finns ett men, jag var inte nöjd, tyckte den var ganska menlös… Så denna måste arbetas på till perfektion och det är så jag jobbar med recept, jag är oftast inte fullständigt nöjd utan håller på och finlirar tills den är wow. Smått rubbad, men det är så jag fungerar. 🙂
Receptet får ni naturligtvis nu tills jag arbetat fram hur jag vill ha den.
Olivolja, ca 1 msk
1 gul lök
Fänkål, ca 500 g
Ägg, 6 st
Mjölk, 1 dl
Taleggio, 200 g
Färsk timjan
Salt & peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Hetta upp oljan i en panna.
Hacka löken och fräs den mjuk i oljan.
Skär fänkålen i tunna skivor och fräsa med löken i 7-8minuter på medelvärme. (Min mandolin är inte så bra och tanten har ju passerat 40 och skulle nog behöva glasögon så skivorna blev hyfsat ojämna… 🙂 )
Vispa ihop ägg och mjölk. Riv eller skär Taleggion i små bitar och blanda ner i äggsmeten. Blanda i timjan, salt och peppar, mesa inte med saltet som jag gjorde.
Täck en springform med bakplåtspapper. Och gör det också, jag skippade detta moment och fick halva frittatan i ugnsbottnen istället. :/
Lägg ner fänkål och lök. Häll över ost- och äggsmeten. Baka i ugnen i ca 30 minuter eller tills frittatan är gyllenbrun och fast.
Garnera med timjankvistar.
Frittatan är lika god varm eller ljummen. Servera i tårtbitar eller i små kuber som fingerfood.