Veckans enkla men goda eller ett riktigt bra grundrecept.

Måndag, första riktiga semesterdagen, packning pågår inför en minisemester till käraste vännerna på Visingsö.
Min ömma moder kom på besök innan vi åker för att fira minsta grisen i familjen som blir hela 5 år snart, stora killen!

Vad passar bättre mellan packning, tvättstuga och socialt umgänge än ett sköter-sig-själv-recept?!
Det här receptet har en stående plats i min vardagsmatlagning men funkar alldeles utmärkt som bjudmat också, larvigt enkelt och går att variera på nästan oändligt många sätt.

Till ca 6 pers.

6 kycklingfiléer
5 dl grädde
3 dl creme fraiche
1/2 dl soja
2 tsk sambal oelek (eller så mycket du känner för)
2-3 vitlöksklyftor, pressade
Timjan hade jag i denna gång men variera hur du vill.

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form, jag brukar skära upp dom i lite mindre delar, så de suger åt sig smakerna ordentligt.
Blanda ihop såsen och häll över kycklingen. 
In i mitten av ugnen i 1 1/2 timme.

Servera med grönsallad och kokt potatis.

Tada, hur simpelt är inte detta och det bästa är att såsen är ljuvlig att köra tjocka revbensspjäll i eller vilket kött som helst.

Image

Första semesterdagen måste ju firas med lite kladdkaka, finns det någon godare efterrätt?!

150 g smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker.
Tillsätt kaffet.
Sikta i mjöl, kakao och bakpulver.
Rör i det smälta smöret.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass. (Eller som min man båda delarna) 🙂

 

Image

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *