Måndag, första riktiga semesterdagen, packning pågår inför en minisemester till käraste vännerna på Visingsö.
Min ömma moder kom på besök innan vi åker för att fira minsta grisen i familjen som blir hela 5 år snart, stora killen!
Vad passar bättre mellan packning, tvättstuga och socialt umgänge än ett sköter-sig-själv-recept?!
Det här receptet har en stående plats i min vardagsmatlagning men funkar alldeles utmärkt som bjudmat också, larvigt enkelt och går att variera på nästan oändligt många sätt.
Till ca 6 pers.
6 kycklingfiléer
5 dl grädde
3 dl creme fraiche
1/2 dl soja
2 tsk sambal oelek (eller så mycket du känner för)
2-3 vitlöksklyftor, pressade
Timjan hade jag i denna gång men variera hur du vill.
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form, jag brukar skära upp dom i lite mindre delar, så de suger åt sig smakerna ordentligt.
Blanda ihop såsen och häll över kycklingen.
In i mitten av ugnen i 1 1/2 timme.
Servera med grönsallad och kokt potatis.
Tada, hur simpelt är inte detta och det bästa är att såsen är ljuvlig att köra tjocka revbensspjäll i eller vilket kött som helst.
Första semesterdagen måste ju firas med lite kladdkaka, finns det någon godare efterrätt?!
150 g smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker.
Tillsätt kaffet.
Sikta i mjöl, kakao och bakpulver.
Rör i det smälta smöret.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass. (Eller som min man båda delarna) 🙂