Fantastiskt enkel och god lax eller medelhavstemat håller i sig.

Förutom vackra omgivningar, trevliga människor och underbara stränder så är det ju smakerna som jag älskar med Medelhavet, så gott och så enkelt (oftast). Men det enklaste i livet är ju oftast det bästa. Förkylningskriget pågår fortfarande i min kropp så enkla rätter är min grej just nu, gärna sköter-sig-själv-allt-i-en-form-varianten. Så här kommer ett makalöst gott och enkelt recept på en lax som passar alla, små som stora.

DSC_0249


Medelhavslax

4 portionsbitar laxfilé
10-12 delikatesspotatisar
1 burk soltorkade tomater i olja (gärna smaksatt sådan, typ chili, örter)
1 vitlöksklyfta
Salt
Peppar
Bladspenat eller ruccola (jag hade bladspenat då sorkarna gillar inte ruccola)

Fetaoströra

2 dl creme fraiche
1 paket fetaost
1 pressad vitlöksklyfta
Citronsaft efter smak
Honung efter smak
Italiensk salladskrydda efter smak
Salt (tänk på att fetaosten är salt så inte för mycket)

Smula sönder fetaosten ner i creme fraichen, blanda i alla övriga ingredienser till såsen och ställ in i kylskåpet.

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skiva i ca 1-1 1/2 cm tjocka skivor och fördela på en bakplåtspappersklädd (långt ord) plåt. Ta ca 1/2 dl av oljan från de soltorkade tomaterna och blanda med den pressade vitlöksklyftan, ringla över potatisen och strö över salt. Skär kuber av laxen, ca 2 x 2 cm. Rosta potatisen i ugnen i ca 20-25 minuter, ta ut formen och fördela laxkuberna över potatisen och låt dessa rosta i ytterligare 10 minuter eller tills laxen är färdig. Ta ut formen ur ugnen och hacka de soltorkade tomaterna och strö över tillsammans med bladspenaten. Servera med fetaoströran.
Smaklig spis!

DSC_0251

 

Pasta med kycklingköttbullar i tomatsås eller dagisbaciller får mig att längta efter medelhavssmaker.

Helgen gick i snörvlandets och feberfrossans tecken och jag är fortfarande däckad, men äta bör man annars dör man. Jag fick snilleblixten att kycklingköttbullar är gott och enkelt och drog igång utan att tänka på….rulla ca 40 köttbullar och steka dessa känns som en evighet när man inte är på topp. Men positivt tänkande, nu har vi en massa kycklingköttbullar i frysen, yay!

Kycklingköttbullar

1 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk
100 g fetaost (ett halvt paket ca)
100 g soltorkade tomater i olja
1 kruka persilja eller basilika (jag hade persilja denna gång)
800 gr kycklingfärs (jag tar kycklingfiléer och kör i matberedare till färs, billigare och enklare att få tag i)
1 dl grädde
1 ägg
2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
Smör till stekning

Låt ströbrödet dra i mjölken i några minuter så det blir smetigt.
Finhacka de soltorkade tomaterna och persiljan/basilikan och blanda med söndersmulad fetaost (jag var för trött för att hacka och körde ner i matberedaren och finmalde allt).  Lägg ner kycklingfärsen, grädden, ägget, kryddor, senap och vitlök och blanda ihop allting till en ganska lös smet.
Forma till bollar med blöta händer och stek i smöret tills de är genomstekta med fin färg. De går även alldeles utmärkt att steka dom i ugnen.

DSC_0237

Tomatsås

En burk krossade tomater ( gärna Mutti eller Saltå Kvarn)
Finhackad gul lök
En skvätt vitt eller rött vin/matlagningsvin
En skvätt balsamvinäger
En skvätt honung
Valfria kryddor (jag hade oregano och basilika)
Salt
Peppar

Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull och låt puttra på svag värme i minst 20-30 min, smaka av med salt, peppar och ev andra kryddor.

Servera med valfri, kokt pasta. Vi hade penne hemma så det fick det bli.
Smaklig spis!

DSC_0240

 

 

Citron- och ingefärsdricka eller hur kan så små varelser bära på så otäcka baciller?!

Det här med att komma tillbaka till verkligheten igen… Verkligheten gav mig en rejäl örfil i fredags eftermiddag och tyckte det var dags för de första dagisbacillerna att invadera min kropp. Hur kan så små varelser bära på sådana vedervärdiga baskelusker? Den var ju visserligen väldig väntad, jag åker alltid på en brakförkylning några veckor efter att dagis har dragit igång igen, men jag blir lika förvånad och sur varje gång. Men härda ut, lillprutten har bara ett år kvar där, sen blir han en skolpojke han med, woohoo!

Här kommer i alla fall ett recept på en väldigt bra dricka för att hjälpa kroppen när bacillerna attackerar, den är bra annars också visserligen, och har du ont i halsen tillsätt bara lite honung.

DSC_0223
1 liter vatten
Skivad ingefära, ca 2-3 cm
Saften av 2 ekologiska citroner

Koka upp vattnet, häll ner ingefäran och citronsaften. Låt dra i ca 10 min, sila och drick. Toppen att dricka, både varm som kall.

 

DSC_0226
Nu ska jag sippa på min dricka, titta på nån film på Netflix och bara fortsätta vara ynklig.
Ha en fin söndag!

Superenkel vardagsfisk eller hur äldste sonen får briljera i köket.

Min äldste sork, min tokiga nioåring har alltid haft ett stort intresse för mat (ärvt från mig kanske) och har chockat många under sina dagar med vad han tycker om. Jag glömmer aldrig när han ca 2 1/2 år gammal på dagis fick frågan vilken hans favoriträtt var och han svarade ratatouille, vilket fick personalen att titta på honom som om han skojade, grönsaksröra? Eller när vi var inne i en deli när han var runt 6-7 år och han ville också provsmaka den 30 år lagrade balsamvinägern och fick, efter kommentarer om att ”det är starkt och barn gillar inte balsamvinäger”,  smaka och smackade nöjt att den var helt fantastisk till deras underbara förvåning. Så när vi har kvalitetstid han och jag brukar vi smyga iväg och provsmaka massa saker i någon saluhall och köpa med oss en massa gottis, det är min sork det! 🙂

Men till dagens ämne, i och med att han har detta intresse för mat så vill ju jag naturligtvis ta vara på det så han brukar laga mat en dag i veckan under vissa perioder och igår var en sådan dag. Jag låter honom ta ansvaret helt, så kvällen innan så får han bestämma vad han ska laga och han får gå igenom skafferi/kyl/frys för att se om vi har alla ingredienser hemma eller om vi måste handla. Han får gå igenom receptet och vad han lär sig på det, läsningen förbättras, måttenheter, matte om vi ska dubbla/halvera ett recept, känslan av mat, texturen, hur man måste hantera vissa saker mer försiktigt och själva avsmakningen, vad behövs det mer av?

Jag hade en ganska enkel idé till honom om vad vi skulle kunna laga, jag ville också han skulle få lite mer känsla för fisk och satsade på lite dyrare, färsk fisk, och han tyckte det lät som en bra rätt, så sagt och gjort, här kommer Simons mumsiga firre.

DSC_0203


Rödtunga med räkor i krämig tomatsås 
(4 port.)

500 g rödtungafilé (går bra med vilken vit fisk som helst)
170 gr avrunna räkor
2 dl creme fraiche
2 dl färdig pastasås (jag hade Dolmios ekologiska Classico)
Ca 2 dl riven ost (jag hade mozzarella)
Salt & peppar
Dill efter tycke och smak

Sätt ugnen på 225 grader. Salta och peppra fisken och lägg i en smord form. Lägg räkorna på fisken. Vispa ihop creme fraiche med pastasåsen och häll över fisken. Strö dill över och fördela osten ovanpå. In i ugnen i ca 20 minuter.

Serverades med snabbkokta haricot verts och kokt färskpotatis.

DSC_0208
Simon var mycket nöjd med resultatet och till och med lillebror, som inte är överdrivet förtjust i fisk, åt med god aptit.
Så där har ni Simons enkla, snabba och goda middagstips.

DSC_0211

 

Italiensk lammgryta eller hur min förstfödde fick en ny favoriträtt.

Nu är jag tillbaka i verkligheten med dagis- och skollämningar/hämtningar, fotbollsträningar, simskolor och andra aktiviteter fast det är väldigt mysigt och något vardagligt tryggt i det också! Samtalen med min äldste på bussen till och/eller från skolan, en kramgo, glad liten kille på dagis, diskussionerna vid matbordet, nattningarna som slutar med sömn innan kapitlet i boken är slut (trötta killar efter alla träningar), tända massa doftljus, dricka en kopp gott te och sedan somna i soffan med huvudet i knät på stora kärleken, det är livet från den goda sidan det!

13 grader visade termometern imorse när det var dags att lämna sorkar på dagis och fritids, jackor på var det ett tag sedan. Men, hösten har många trevliga sidor och en av de bästa måste vara alla underbara grytor som man kan laga. Är det något som jag går igång på så är det långkok och grytor, men dra mig i benet så härligt det är!

Fick en otrolig craving efter osso buco, men orkade varken handla eller leta upp kalvlägg men det kanske funkar med lamm? Jag har i princip alltid en lammstek i kylen, fråga mig för guds skull inte varför, för det har jag inte den blekaste om, gillar lammkött kanske, moohahaha?!
Såja, nu ska tant lugna ner sig och prata mat istället.

 

IMG_0291

Nåt osso buco-aktigt på lamm var det ja, varför inte?! Måste testas, så sagt och gjort, med denna spellista i högtalarna så skred jag till verket.
Det blev sååå himla gott! Äldste sonen ville inte ens prata vid matbordet, han ville bara njuta av varje tugga för det var bland det godaste han någonsin ätit! Underbara unge, han vet hur han smälter sin mors hjärta! 🙂

Italiensk lammgryta

Ca 1 kg lammstek i grytbitar
2 msk mjöl
2-3 msk smör
2-3 gula lökar i klyftor
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 morötter i slantar
2 dl rödvin
2 burkar krossade tomater
2 msk köttfond (jag använde kalv)
Remsor från skalet av 1/2 citron
3 lagerblad (jag använde en färdig kryddbukett från Oliviers & Co så kryddorna är endast uppskattade, smaka av)
1/2 msk timjan
1/2 msk rosmarin
Salt
Svartpeppar

Vänd grytbitarna i mjölet och bryn dom i smör på medelvärme i en stor gryta. Bryn dem inte för hårt bara. Salta och peppra. Lägg ner lökklyftor, vitlök och morötter och låt dom bryna med en stund.
Höj värmen, häll på vinet och låt det koka ner lite. Tillsätt krossade tomater, fond, kryddor, citronskal och låt grytan puttra på svag värme i minst 2 timmar.
Servera med hemmagjort potatismos och/eller ett gott lantbröd.

 

IMG_0299