Härlig lördagsgrill eller hur man suger ut det sista ur sommaren.

Mitten av augusti, moder Jord börjar visa att sommaren börjar lida mot sitt slut och det stora vemodet rullar in. Eller det kanske var lite väl dramatiskt men efter en helg på vårt ställe i skärgården inser jag att den kommer, den är sakta men säkert på väg… Hösten. Att det blir mörkare på kvällarna blir så påtagligt därute, friskheten som möter en vid morgonkissen och att funderingarna på att tända en brasa som kommer allt oftare.
Fast det är en av de saker som jag älskar med att bo i Sverige, årstidsskiftningarna! Att hösten kommer rör mig egentligen inte så mycket, jag älskar hösten, en skogspromenad bland virvlande löv och friska vindar som biter i mina kinder, det är goa karameller det med, men jag vill ha lite mer sommar, bara liiite.

IMG_0283Det såg lite illavarslande ut, men det drog förbi.

Vad håller bäst kvar vid sommarkänslan än att grilla? Så så fick det bli, grillade lammspett med grillad, egenodlad zucchini och potatissallad, härliga tider!
Tog en lammstek som jag skar i mindre bitar och marinerade i olja, färsk rosmarin, vitlök, rivet citronskal och pressad citron, salt och peppar. Enklast är godast, slutade köpa färdiga grilloljor och marinader för länge sen. Gör dina egna, sååå mycket godare och utan läskiga tillsatser!

IMG_0272

Till detta, som inte syns på bilden, gjorde jag världens godaste (och populäraste) potatissallad.

1,5 kg potatis
1,5 dl hackad, gul lök
1 purjolök
1,25 dl stark buljong (1 tärning till denna mängd vatten)

Dressing:
0,5 dl vinäger
1/2 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
1 msk stark, söt senap
1 dl olja
0,5 dl kapris
1 rödlök i tunna ringar
1 dl urkärnade, svarta oliver
Gräslök

Skala och koka potatisarna. Skär potatisen i antingen centimeterbreda skivor eller i åttondelar, inte för smått bara. Blanda ihop med hackad lök och purjostrimlor. Slå över buljongen och låt svalna något.

Blanda allt till såsen (utom kapris, lökringar, oliver och gräslök) och slå den över den fortfarande ljumma potatisen. Fördela kapris, lökringar och oliver över salladen. Låt allt stå minst i ett par timmar (gärna till dagen efter då den är som allra godast). Strö över gräslök innan serveringen och njut!

1 Thought.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *