Italiensk lammgryta eller hur min förstfödde fick en ny favoriträtt.

Nu är jag tillbaka i verkligheten med dagis- och skollämningar/hämtningar, fotbollsträningar, simskolor och andra aktiviteter fast det är väldigt mysigt och något vardagligt tryggt i det också! Samtalen med min äldste på bussen till och/eller från skolan, en kramgo, glad liten kille på dagis, diskussionerna vid matbordet, nattningarna som slutar med sömn innan kapitlet i boken är slut (trötta killar efter alla träningar), tända massa doftljus, dricka en kopp gott te och sedan somna i soffan med huvudet i knät på stora kärleken, det är livet från den goda sidan det!

13 grader visade termometern imorse när det var dags att lämna sorkar på dagis och fritids, jackor på var det ett tag sedan. Men, hösten har många trevliga sidor och en av de bästa måste vara alla underbara grytor som man kan laga. Är det något som jag går igång på så är det långkok och grytor, men dra mig i benet så härligt det är!

Fick en otrolig craving efter osso buco, men orkade varken handla eller leta upp kalvlägg men det kanske funkar med lamm? Jag har i princip alltid en lammstek i kylen, fråga mig för guds skull inte varför, för det har jag inte den blekaste om, gillar lammkött kanske, moohahaha?!
Såja, nu ska tant lugna ner sig och prata mat istället.

 

IMG_0291

Nåt osso buco-aktigt på lamm var det ja, varför inte?! Måste testas, så sagt och gjort, med denna spellista i högtalarna så skred jag till verket.
Det blev sååå himla gott! Äldste sonen ville inte ens prata vid matbordet, han ville bara njuta av varje tugga för det var bland det godaste han någonsin ätit! Underbara unge, han vet hur han smälter sin mors hjärta! 🙂

Italiensk lammgryta

Ca 1 kg lammstek i grytbitar
2 msk mjöl
2-3 msk smör
2-3 gula lökar i klyftor
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 morötter i slantar
2 dl rödvin
2 burkar krossade tomater
2 msk köttfond (jag använde kalv)
Remsor från skalet av 1/2 citron
3 lagerblad (jag använde en färdig kryddbukett från Oliviers & Co så kryddorna är endast uppskattade, smaka av)
1/2 msk timjan
1/2 msk rosmarin
Salt
Svartpeppar

Vänd grytbitarna i mjölet och bryn dom i smör på medelvärme i en stor gryta. Bryn dem inte för hårt bara. Salta och peppra. Lägg ner lökklyftor, vitlök och morötter och låt dom bryna med en stund.
Höj värmen, häll på vinet och låt det koka ner lite. Tillsätt krossade tomater, fond, kryddor, citronskal och låt grytan puttra på svag värme i minst 2 timmar.
Servera med hemmagjort potatismos och/eller ett gott lantbröd.

 

IMG_0299

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *