Pasta med kycklingköttbullar i tomatsås eller dagisbaciller får mig att längta efter medelhavssmaker.

Helgen gick i snörvlandets och feberfrossans tecken och jag är fortfarande däckad, men äta bör man annars dör man. Jag fick snilleblixten att kycklingköttbullar är gott och enkelt och drog igång utan att tänka på….rulla ca 40 köttbullar och steka dessa känns som en evighet när man inte är på topp. Men positivt tänkande, nu har vi en massa kycklingköttbullar i frysen, yay!

Kycklingköttbullar

1 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk
100 g fetaost (ett halvt paket ca)
100 g soltorkade tomater i olja
1 kruka persilja eller basilika (jag hade persilja denna gång)
800 gr kycklingfärs (jag tar kycklingfiléer och kör i matberedare till färs, billigare och enklare att få tag i)
1 dl grädde
1 ägg
2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
Smör till stekning

Låt ströbrödet dra i mjölken i några minuter så det blir smetigt.
Finhacka de soltorkade tomaterna och persiljan/basilikan och blanda med söndersmulad fetaost (jag var för trött för att hacka och körde ner i matberedaren och finmalde allt).  Lägg ner kycklingfärsen, grädden, ägget, kryddor, senap och vitlök och blanda ihop allting till en ganska lös smet.
Forma till bollar med blöta händer och stek i smöret tills de är genomstekta med fin färg. De går även alldeles utmärkt att steka dom i ugnen.

DSC_0237

Tomatsås

En burk krossade tomater ( gärna Mutti eller Saltå Kvarn)
Finhackad gul lök
En skvätt vitt eller rött vin/matlagningsvin
En skvätt balsamvinäger
En skvätt honung
Valfria kryddor (jag hade oregano och basilika)
Salt
Peppar

Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull och låt puttra på svag värme i minst 20-30 min, smaka av med salt, peppar och ev andra kryddor.

Servera med valfri, kokt pasta. Vi hade penne hemma så det fick det bli.
Smaklig spis!

DSC_0240

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *