Aaah, fredag igen, underbart! Helgen kommer att tillbringas på ön, börjar snart bli dags att stänga igen lilla sommarhuset för säsongen. Höstarna därute är sagolika, där pratar vi själamat! Däremot våra fredagar är inte så fridfulla som jag önskar då äldste sorken har fotbollsträning fram till 19, men är det något vi inte tullar på i den här familjen är att äta middag tillsammans. Så idag blev det sen middag och hämtmat, thai för att vara exakt. Jag borde verkligen försöka mig på att hitta några goda recept med thaimat för det är verkligen något som jag inte gillar, dock slank en satay ned.
Något jag inte gör så ofta och inte är så bra på eller snarare så intresserad av, är att baka. Men det bidde en liten päronkaka, superenkel att göra och riktigt mumsig. Variera med olika frukter, kan tänka mig att det mesta funkar.
Päronkaka
5 dl socker
4 ägg
225 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Päron
Kanel eller kardemumma
Ugnsvärme: 175 grader
Klä en rektangulär form med bakplåtspapper eller smöra/bröa den. Vispa socker och ägg luftigt. Smält smöret och låt svalna något. Häll ner smöret i äggblandningen, sikta ner vetemjöl och vaniljsocker och vispa ihop.
Häll ned smeten i formen och lägg tunt skivade päron ovanpå. Strö över kanel eller kardemumma. Ställ in formen i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills kakan fått färg (beroende på ugn).
Låt svalna och skär sedan upp den i rutor. Pudra över lite florsocker om du vill (jag tycker dock det blir för sött).
Fredagsgodiset fixat!