Nämen hej, hösten, det var till att gå all-in! Hade en ljuvlig helg på ön, lördagen bjöd på det sista av sommaren med 18 grader, klarblå himmel och jag gick i t-shirt, i slutet av september!
Snart får vi plocka våra underbara vinteräpplen.
Det svarta guldet. Jag har plockat och plockat men de tar aldrig slut, men nu var de övermogna tyvärr.
Vi sög ut det sista ur sommaren och det grillades för förmodligen sista gången i år därute, buuuhuuu. Vi gjorde lammspett med potatissallad med medelhavssmaker, den som jag gjorde till denna lax, och tsatsiki, väldigt enkelt och sanslöst gott!
Så enkelt och så gott!
Söndagen tyckte dock annorlunda än lördagen för då var det gråare än grått.
Inga 50 shades of grey här inte…möjligtvis två.
Men på hösten får man laga mustiga grytor och jag bara ääälskar långkok och grytor!
I dagarna gjorde jag en höstgryta med portvin och kanatareller, men dra mig baklänges, så gott det var!
Höstgryta med portvin och kantareller
Marinaden som köttet ska marineras i ett dygn:
Ca 1 kg lammstek (funkar med allt kött, vilt, nöt, gris)
3 dl portvin
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk enbär, krossade
1 tsk torkad timjan
1 gul lök, grovhackad
2 morötter, grovhackade
Blanda portvin, vitlök, enbär och timjan till en marinad. Tillsätt lök och morötter. Dela köttet i ca 2×2 cm stora bitar och lägg ner i marinaden. Låt dra i kylskåp i ca ett dygn.
Grytan:
3 dl vatten
2-3 msk viltfond
200 g kantareller, delade
140-150 g ädelost
3 dl vispgrädde
1 msk japansk soja
2 msk svartvinbärsgelé
Maizena till redning
Svartpeppar
Salt
Ta upp köttet ur marinaden och bryn dom, tills de får färg, i en stor gryta.
Slå marinaden, tillsammans med löken och morötterna, över köttet. Tillsätt vattnet och fonden, låt koka tills köttet är mört, ca 1 1/2 – 2 timmar.
Stek kanatrellerna i smör tills de vätskat av sig. Tillsätt kantareller, ädelost, grädde, soja och gelén i grytan. Red med maizena och smaka av med salt och peppar, låt puttra i 5 min.
Servera med kokt potatis och inlagd gurka eller kokta haricot verts.
Smaklig spis!
Livet är gott med en morot på toppen! 🙂