Höstgryta med portvin och kantareller eller two shades of grey.

Nämen hej, hösten, det var till att gå all-in! Hade en ljuvlig helg på ön, lördagen bjöd på det sista av sommaren med 18 grader, klarblå himmel och jag gick i t-shirt, i slutet av september!

DSC_0342Snart får vi plocka våra underbara vinteräpplen.

DSC_0345

Det svarta guldet. Jag har plockat och plockat men de tar aldrig slut, men nu var de övermogna tyvärr.

Vi sög ut det sista ur sommaren och det grillades för förmodligen sista gången i år därute, buuuhuuu. Vi gjorde lammspett med potatissallad med medelhavssmaker, den som jag gjorde till denna lax, och tsatsiki, väldigt enkelt och sanslöst gott!

DSC_0324Så enkelt och så gott!

Söndagen tyckte dock annorlunda än lördagen för då var det gråare än grått.

IMG_0325

Inga 50 shades of grey här inte…möjligtvis två.

Men på hösten får man laga mustiga grytor och jag bara ääälskar långkok och grytor!

I dagarna gjorde jag en höstgryta med portvin och kanatareller, men dra mig baklänges, så gott det var!

Höstgryta med portvin och kantareller

Marinaden som köttet ska marineras i ett dygn:
Ca 1 kg lammstek (funkar med allt kött, vilt, nöt, gris)
3 dl portvin
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk enbär, krossade
1 tsk torkad timjan
1 gul lök, grovhackad
2 morötter, grovhackade

Blanda portvin, vitlök, enbär och timjan till en marinad. Tillsätt lök och morötter. Dela köttet i ca 2×2 cm stora bitar och lägg ner i marinaden. Låt dra i kylskåp i ca ett dygn.

Grytan:
3 dl vatten
2-3 msk viltfond
200 g kantareller, delade
140-150 g ädelost
3 dl vispgrädde
1 msk japansk soja
2 msk svartvinbärsgelé
Maizena till redning
Svartpeppar
Salt

Ta upp köttet ur marinaden och bryn dom, tills de får färg, i en stor gryta.
Slå marinaden, tillsammans med löken och morötterna, över köttet. Tillsätt vattnet och fonden, låt koka tills köttet är mört, ca 1 1/2 – 2 timmar.
Stek kanatrellerna i smör tills de vätskat av sig. Tillsätt kantareller, ädelost, grädde, soja och gelén i grytan. Red med maizena och smaka av med salt och peppar, låt puttra i 5 min.

DSC_0431

Servera med kokt potatis och inlagd gurka eller kokta haricot verts.

Smaklig spis!

DSC_0436

Livet är gott med en morot på toppen! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *