Kycklingköttbullar med jordnötssås eller vi fortsätter med asiatiska, rullade saker.

Dagen började skönt och avslappnat, tar det lugnare nu när det höstlov och skickar sorkarna lite senare till fritids/dagis. Några timmar senare kom samtalet som inte var välkommet, lille E mår inget bra, han har ont i örat. Hämtar upp en väldigt avslagen kille som när vi kommer hem gråter av smärta… Älskade lilla liv, vad det gör ont i hjärtat på mig! Så det var bara att ordna en akuttid på vårdcentralen och visst var det föga oväntat öroninflammation, så nu är det antibiotika, glass och film som gäller. Det jag tycker är jobbigt är att hans öroninflammationer kommer från ingenstans utan förvarning och det går gärna hål på trumhinnan också, hur förebygger man dessa? Men samtidigt vet jag ju att han är ok inom 24 timmar med antibiotikan, men det gör ont i mammahjärtat att se min lilla Duracellkanin vara så ynklig samt man blir orolig för hans hörsel om det ska gå hål varje gång, dock inte denna gång som tur var.

IMG_0438Gråa dagar som dessa får man pigga upp sig med lite blomster.

Dagens middag är en riktig goding som ni bara måste testa, så himla gott!

Kycklingköttbullar med jordnötssås

Kycklingköttbullarna
500 g kycklingfärs (jag kör samma mängd kycklingfilé i matberedare till en färs)
4 salladslökar
1/2 dl finhackad, färsk koriander
1 msk fisksås
1 msk röd currypasta
1 dl ströbröd
1 ägg
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser och forma köttbullar av färsen, lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och stek i ugnen i 30 minuter.

IMG_0442Redo för ugnen.

Jordnötssås
1 tsk sesamolja
1 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 msk jordnötssmör
1 msk farinsocker
2 msk sweet chilisås
Salt
Peppar

Fräs currypastan i sesamoljan i ett par minuter, tillsätt övriga ingredienser och låt småkoka ihop i 5 minuter. Lägg ner kycklingköttbullarna i såsen och rör om. Servera med ris och valfria grönsaker (vilket jag glömde) och njut!

IMG_0448

 

Ps. Jag finns numera också på Instagram, sjalamat heter jag där.

Ha en underbar kväll, nu ska jag killa en sjukling på ryggen och mysa.

Asiatiska köttbullar med sting eller hur höstrusket tog överhanden.

Tyst på bloggen och ganska tyst i köket också. Höstrusket fick till sist tag i mig och jag hamnade i en svacka där jag inte alls var sugen på att stå i köket eller hitta på nya recept eller faktiskt inte hade lust med mycket annat alls heller. Så här hemma har det varit ganska mycket mamma Scan och halvfabrikat senaste tiden, skämmes jag vet.  Även jag med mitt enorma intresse för mat får svackor där matlagning bara är ett nödvändigt ont, även solen har sina fläckar eller hur var det nu?! Hahahaha, hybris mycket?

Men efter en helg med fotbullscup med äldste sorken i dagarna två från tidiga morgonen till sena kvällen med mycket kokta korvar och hämtmat och annat vedervärdigt, så kickade längtan efter riktig mat in igen. Snabbmat är inte riktigt min kopp med te, funkar nån gång ibland men som alla mål under två dagar fick mig att dö en smula inombords.
Men hon är tillbaka och hon är tillbaka med ny energi eller nja, lite mer än under de senaste veckorna i alla fall.
Måndagens middag blev asiatiska köttbullar, ris och en svalkande sallad.

Asiatiska köttbullar med sting i

Köttbullarna
1 kg blandfärs
2 ägg
4 rivna vitlöksklyftor
1 tsk sesamolja
2 tsk riven, färsk ingefära
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop alla ingredienser till köttbullarna. Rulla medelstora köttbullar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Stek mitt i ugnen i 25 min eller tills köttbullarna börjar bli lite bruna.

Såsen
2 dl hoisinsås
1/2 dl soja
1/2 dl risvinäger
5 rivna vitlöksklyftor
2 tsk riven, färsk ingefära
1 msk srirachasås (kan uteslutas om du vill ha en mildare smak)
Svarteppar

Sänk ugnen till 150 grader. Blanda ihop alla ingredienser i en ugnstålig gryta. Lägg ner köttbullarna i såsen och blanda dom ordentligt. Sätt på locket och in i ugnen i 2 timmar. Rör om i grytan med jämna mellanrum.

IMG_0435

Wallenbergare eller husmanskost när den är som bäst.

Måndagar kräver sin comfort food, vi festar till det på helgerna fast det egentligen är i veckorna vi borde unna oss bästa själamaten, när vardagen örfilar upp oss gång på gång. Just nu är jag sanslöst trött på alla ansökningar och intervjuer som inte leder någon vart, men speciellt på det företag där jag gick till sista intervjun och skulle fått besked för 3 veckor sen, men inte hört ett ljud, väldigt oseriöst! Nåja, life goes on som alltid.
Nu sluta bittra och komma till matlagning!
Hittade billig kalvfärs igår när vi storhandlade, mannen och jag tittade på varandra och utbrister i kör, ”Wallenbergare”! Det är husmanskostens Rolls Royce, himlars vad gott det är!

Wallenbergare med potatismos och skirat smör

500 g kalvfärs
4 st äggulor
4 dl vispgrädde
Salt
Vitpeppar
1 dl ströbröd
Smör

Potatismos
300 g mjölig potatis
1 dl mjölk
1 msk smör
Salt
Peppar
En nypa riven muskot

Skirat smör:
100 g smör

Se till att alla ingredienser till biffarna är väl kylda. Lägg färsen i en matberedare med knivbladet monterat. Lägg i äggulor och kryddor. Mixa färsen en stund. Tillsätt grädden försiktigt i en fin stråle medan mixern fortfarande går. Se till att all grädde blandas in ordentligt, men var försiktig att färsen inte får gå för länge i matberedaren. Då kan färsen bli för varm och dela sig.
Lägg hälften av ströbrödet på en tallrik. Doppa händerna i kallt vatten och forma biffar av den lösa färsen. Lägg biffarna på fatet med ströbrödet och strö resterande ströbröd över biffarna.
Stek biffarna i smör på låg värme. Eventuellt kan de behöva efterstekas i ugn tills de är genomstekta, fina och fluffiga.

IMG_0372

Koka potatisen mjuk, pressa med potatispress och blanda i övriga ingredienser till önskad konsistens.

Smält smöret i kastrull utan att bränna.
Häll över smöret i en kanna och låt vila en liten stund, så att ”slaggämnena” lägger sig på botten. Häll av den klara delan av smöret och häll bort det grumliga.
Servera med potatismoset, skirade smöret och gröna ärtor.

Smaklig spis!

IMG_0375

Lingonsyltrutor eller hur man knappt får smaka sitt eget bakverk.

Regnigt och grått Stockholm, men jag gillar det! Sitter med massa tända ljus, dricker te och läser senaste Allt om Mat, kunde haft det bra mycket värre. Hade visserligen tänkt mig en liten kaka till teet, men den var slut. Jahaja, jag fick smaka en liten hörna av en långpanna, poppis kaka uppenbarligen och det finns säkert en mening med att den var slut också, äta sockerstinn kaka på kvällen, borde jag inte veta bättre, vet hut på mig!

Lingonsyltrutor

Botten:
150 g smör, rumstempererat
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 msk bakpulver
1 ägg

3 dl lingonsylt (funkar naturligtvis med vilken sylt som helst, men gärna lite syrlig för kakan är väldigt söt)

Strössel:
75 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl havregryn

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda de torra ingredienserna till botten, blanda ner smöret och ägget och blanda till en smulig deg. Jag var lat och drog ner allt i matberedaren och mixade runt till bra konsistens. Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd forn, ca 20 x 30 cm. Fördela sylten över degen.
Smält smöret till strösslet och blanda ned strösocker, vaniljsocker och havregryn. Strö över kakan.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Håll ett öga så strösslet inte blir bränt.
Låt svalna och skär sedan i rutor.

Smaklig fika!

DSC_0500

Stifado eller mer grytor åt folket!

Doften i mitt kök härom dagen, om ni bara hade känt den, ljuvlig, blir lycklig i hela kroppen! Bara vid marinaden började mina näsvingar fladdra av välbehag och sen vid tillagningen, äh men lägg av, så wunderbar! Vad yrar tanten om? Jo, jag gjorde en Stifado, en grekisk gryta på högrev och fläskkarré. Hubba hubba, kött när det är som bäst, kokt länge och med massa smaker, woohoo. Och ja, här kommer en recept igen som tar lång tid, jag ska bli bättre på att lägga ut snabblagade recept, lovar!

Stifado
400 g högrev, skuren i 4 x 4 cm bitar
400 g fläskkarré, skuren i 4 x 4 cm bitar
2 st rödlökar, klyftade
1 msk russin, grovhackade
400 g krossade tomater
3 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
1/2 citron, saften av
1 knippe bladpersilja

Marinad till köttet:
1 1/2 tsk hel kryddpeppar
6 st kryddnejlikor
2 tsk flingsalt
4 st vitlöksklyftor, skalade
3 st lagerblad
1 kanelstång
1 tsk oregano, torkad
1 1/4 dl rött vin
4 msk rödvinsvinäger

DSC_0489

Stöt kryddpeppar, nejlikor och flingsalt i en mortel. Tillsätt vitlöksklyftorna och fortsätt stöta tills det bildats en massa.
Häll över i en skål, riv ner lagerblad och tillsätt resten av ingredienserna till marinaden. Blanda ner köttet i marinaden och låt dra i minst 2 timmar.

IMG_0344Sila av köttet och spara marinaden! Bryn köttet i olivolja och smör. Lägg över i en gryta med lock. Bryn rödlöken och stek under omrörning tills den mjuknat och blivit lätt gyllenbrun. Tillsätt i grytan med köttet.
Tillsätt den avsilade marinaden, kalvfonden, russinen, tomaterna och tomatpurén. Fyll upp med vatten så att det täcker köttet. Låt koka upp, sänk till låg/medelvärme och sätt på locket. Låt sjuda i 1 1/2 timme.
Ta av locket och sjud i ytterligare 45 min eller tills köttet är riktigt mört. Håll ett öga på grytan och tillsätt eventuellt mer vatten om det börjar se torrt ut.
Smaka av med salt och peppar och tillsätt citronsaften. Finhacka persiljan och strö över grytan.
Servera med rostade rotsaker (jag hade potatis, palsternacka och morot) och smulad fetaost.

Smaklig spis!

DSC_0493