Lökdolmar eller en kompromiss med mannen.

Frågar du min familj så är jag inte direkt känd för att kompromissa när det kommer till min matlagning,”ni äter det jag ställer fram på bordet” är lite av min attityd, men jag kan ju alltid ta emot önskemål om jag är på det humöret. 🙂
Gårdagens mat blev faktiskt en kompromiss, mannen gillar kåldolmar väldigt mycket och jag älskar vitkål också, men RÅ, tillagad är en helt annan sak, huga. Men jag kom ihåg att jag hade något utrivet recept i ”detta-ska-jag-testa-nån-gång-högen” (den är absurt stor den högen förresten) på lökdolmar, dvs kåldolmar fast inlindade i lök istället, receptet var med kalvfärs men det orkade inte jag jaga tag i så det blev nötfärs.

Matlagningsmusik var Emelie Nicolas skiva på Spotify, lyssna på den, jag är besatt, den går varm här hemma, älskar!

Jacob Johans lökdolmar (4 port.)

300 g nötfärs (originalereceptet kalvfärs)
5 stora gula lökar
1 msk torkad rosmarin
1/2 – 1 tsk kryddpeppar (beroende hur mycket kryddpepparsmak man vill ha)
1 tsk salt
4-5 tag med svartpepparkvarnen
1 kruka färsk timjan
Färsk persilja, några kvistar
1/2 dl ströbröd
1/2 dl grädde
1 ägg
Sirap
Smör, att steka i
Vatten, att koka ur pannan med

Mortla rosmarinen med kryddpeppar och salt. Blanda ner kryddblandningen i färsen.
Klipp ner färsk timjan och persilja och krydda med svartpeppar.
Blanda ströbröd, grädde och ägg. Vänd ner blandningen i färsen och blanda ihop ordentligt.
Skala lökarna, de ska vara hela och koka i vatten i några minuter. Spola av dem i kallt vatten. Dra sedan försiktigt av lagren så du får stora lökblad.
Rulla köttbullar av färsen och placera en på varje lökblad. Vik ihop löken över färsen till ett paket. Förslut dolmarna med en klick sirap.
Stek dolmarna runt om i lite smör så de får en fin yta. Lägg dom sedan sida vid sida i en ugnsform.
Häll i 3 dl vatten i stekpannan och koka ur pannan tillsammans med restbitar av löken. Häll stekskyn (spara 1 dl till såsen) över dolmarna. Ställ in i ugnen, 200 grader, i ca 30 minuter tills dolmarna fått fin färg.

Såsen:

1 vitlöksklyfta
2 dl grädde
1 dl steksky
1 dl äppelcider
1/2 citron, saften av
1 tsk koncentrerad kalvfond
Färsk persilja
Färsk timjan
1 tsk maizena (om så önskas)

Fräs hackad vitlök i mycket smör. Slå på den sparade stekskyn (1 dl). Tillsätt grädde och cider och koka ihop i några minuter. Rör ner maizena om du vill ha tjockare konsistens på såsen. Koka upp, rör ner hackad timjan och persilja. Smaka av med kalvfond och pressad citron.

Servera med potatismos.

DSC_0462

Betyget då? Både ja och nej, fyllningen (färsen) var jättegod likaså såsen däremot blev det lite för mycket löksmak, vet inte om man kan hitta lökar med tunnare skal för det blev väldigt ”tjockt” med lök. Men om inte annat har jag hittat ett toppenalternativ till nya köttbullar, för den smaken var riktigt god!

Det var gårdagens testlagning, smaklig spis!

DSC_0467

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *