Äppelkaka med mandel eller en helg i soffläge.

Helgen började bra, middag hos bästa Maria och Kalle som serverade fisksoppa med saffran och aioli, nomnomnom. Alltid lika god mat och trevligt sällskap, slutade med att vi satt och sjöng Banana Boat Song och nej, vi var nyktra, vi är bara störda.

IMG_0339Det här är själamat om något!

Jag tog på mig att göra efterrätten efter viss övertalning, jag hade äpplen jag behövde göra mig av med samt jag behöver bloggmaterial, hahaha. Så sagt och gjort ett stycke kaka blev det, en väldigt god kaka också.

Äppelkaka med mandel

300 g mandelmassa
150 g smör, rumstempererat
3 ägg
1/2 dl vetemjöl
2 äpplen, skalade, urkärnade och skurna i tunna klyftor
1 tsk malen kanel
2 msk strösocker
Smör (kokosolja) och ströbröd till formen
2 msk mandelspån

Sätt ugnen på 190 grader. Riv mandelmassan grovt. Vispa mandelmassan på låg hastighet tills den är mjuk. Klicka i det rumstempererade smöret lite i taget. Tillsätt ett ägg i taget tills du fått en slät massa. Avsluta med vetemjölet.
Smöra (jag använde kokosolja) och bröa formen. Häll smeten i formen.
Blanda äppelklyftorna med kanel och socker och fördela ovanpå smeten.
Strööver mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna. Pudra över lite florsocker. Servera med valfria tillbehör, men jag tyckte det blev för sött att ha något annat sött, typ glass eller vaniljsås, till så jag körde den som den var.

DSC_0472Kakan innan den åkte in i ugnen.

Resten av helgen kunde däremot ha varit trevligare. Har haft en vanlig bondförkylning i kroppen hela förra veckan men inget som påverkade mig alltför mycket, lät bara extremt osexig, snörvlade och var hes. Däremot fredag kväll började jag känna att det här känns inte så mysigt längre, feber, ont i halsen, tungt att andas, hostan from hell. Så när killarna åkte ut till ön  lördag morgon, för att stänga ner stugan för säsongen, fick jag bädda ner mig och boka tid på närakuten, bläää. Väl där var det inget som medicin kunde åtgärda utan jag har lyckats få minst 2 virus, ett i bihålorna och ett i luftrören, men tack för den. Fick lite värdelös hostmedicin och åkte hem och låg i soffan med bästa drycken och var ynklig.

Jag hade förberett riktig härlig och mustig mat att ta med ut till ön också, men den fick jag inte smaka, gaaah, men det var tydligen helt magiskt gott enligt dom som fick äta den. Rödvinsbrässerad högrev med rökt sidfläsk, champinjoner och potatispuré, joråsåatt. Och tror du mannen kom ihåg att fota maten därute, nähädå, han bara smaskade i sig utan dåligt samvete.

Rödvinsbrässerad högrev med rökt sidfläsk, champinjoner och potatispuré.

1 kg högrev
1 flaska gott, rött vin (jag hade Ciconia Syrah)
2 dl kalvfond (jag tog 1/2 dl koncentrerad fond och 1 1/2 dl vatten)
1 gul lök
1 morot
Rödvinsvinäger
Salt
Peppar
Ev. maizena
200 g rökt sidfläsk
200 g färska champinjoner

Putsa bort eventuella senor från högreven. Salta och peppra runt om.
Bryn högreven (hel) på hög värme i en gryta tills den har fin färg runt om.
Tillsätt vin, kalvfond, moroten (delad i stora bitar) och löken (i stora klyftor). Låt småkoka under lock i 6 timmar.
Lyft upp högreven och gör sås på spadet. Jag mosade moroten och löken ordentligt innan jag silade av såsen. Smaka av med salt, peppar och rödvinsvinäger. Red av med maizena om du vill ha en tjockare sås.
Skär sidfläsket i 1 x 1 cm stora kuber och kvarta champinjonerna. Stek dom i lite smör. Lägg tillbaka högreven i såsen.
Servera med potatispuré, sidfläsk, champinjoner och sås. Hallelujah!

Smaklig spis!

DSC_0474Bidde ingen bild på själva serveringen men här kokas det för fullt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *