Regnigt och grått Stockholm, men jag gillar det! Sitter med massa tända ljus, dricker te och läser senaste Allt om Mat, kunde haft det bra mycket värre. Hade visserligen tänkt mig en liten kaka till teet, men den var slut. Jahaja, jag fick smaka en liten hörna av en långpanna, poppis kaka uppenbarligen och det finns säkert en mening med att den var slut också, äta sockerstinn kaka på kvällen, borde jag inte veta bättre, vet hut på mig!
Lingonsyltrutor
Botten:
150 g smör, rumstempererat
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 msk bakpulver
1 ägg
3 dl lingonsylt (funkar naturligtvis med vilken sylt som helst, men gärna lite syrlig för kakan är väldigt söt)
Strössel:
75 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl havregryn
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda de torra ingredienserna till botten, blanda ner smöret och ägget och blanda till en smulig deg. Jag var lat och drog ner allt i matberedaren och mixade runt till bra konsistens. Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd forn, ca 20 x 30 cm. Fördela sylten över degen.
Smält smöret till strösslet och blanda ned strösocker, vaniljsocker och havregryn. Strö över kakan.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Håll ett öga så strösslet inte blir bränt.
Låt svalna och skär sedan i rutor.
Smaklig fika!