Fläskfilé i rosépepparsås eller hur man firar käraste vännens första A på tenta.

Lördagen bjöd på extremt trist väder, grått grått grått, så vi pallrade oss inte ur pyjamasen förrän efter lunch, ganska gött det med. Eftermiddagen spenderades med hon-den-där-som-fick-mig-att-börja-blogga dvs min käraste vän och två av hennes sorkar (hon har tre). Det sparkades lite boll och sedan dundrade vi hem till dom, korkade upp en Prosecco, lagade mat och bakade, happy happy joy joy! Vad vi firade? Jo, allra käraste Jenny har börjat läsa till psykolog och hade skrivit sin första tenta i neuropsykologi och dessutom smackat in ett A på den, men hur duktig är inte hon då? Och bästa sättet att fira detta är att jag åker över och lagar mat, då blir hon så nöjd så och jag med. Sen var vi tvungna att prata om mitt blivande jobb också, jag har kommit ännu längre i processen men har stött på lite patrull iom min tidigare chef som inte går att få tag i, gaaaah.

IMG_0508Skål!

Maträtten vi lagade är ett gammalt recept som jag haft länge, fläskfilé med rosépepparsås och rostad rosmarinspotatis. Rosépeppar är en speciell krydda, antingen gillar man den eller inte. Mannen sa innan att han är måttligt road av rosépeppar med han blev glatt överraskad och tyckte det var riktigt gott. Vi var tre vuxna och fyra barn som åt, så receptet är gjort för ca 6-7 personer.

Fläskfilé med rosépepparsås (ca 6-7 port).

 1000-1200 g fläskfilé (vi hade fläskytterfilé)
5 dl grädde
400 g cream cheese av Philadelphia-typ
2 tsk dijonsenap
4 msk soja (vi hade japansk, glutenfri soja, ska egentligen vara kinesisk)
2 msk grovkrossad rosépeppar

Persilja

2 kg delikatess- eller små potatisar
Rosmarin
Salt

Putsa filéerna. Skär dom i skivor som du delar på mitten. Slata och peppra. Bryn bitarna i smör eller olivolja tills de fått bra med färg. Lägg de brynta bitarna i en ugnssäker form.

IMG_0510

Värm upp grädden i en kastrull och låt cream cheesen smälta ned. Blanda ned resterande ingredienser i såsen. Låt koka upp. Häll såsen över fläskfilén i formen. In i ugnen på 200 grader i 10 minuter. Strö hackad persilja över. Serera med rostade potatisklyftor smaksatta med rosmarin och salt.

IMG_0509

Till efterrätt gjorde vi en enastående god, glutenfri kladdkaka, men den kommer i ett annat inlägg.

Ha en fabulös dag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *