Jag gjorde misstaget att få för mig att städa skafferiet härom dagen… Men hur sällan städar jag där, hittade saker som gick ut i slutet av 2012, bläää. Nu ska det visserligen tilläggas att vi har ett väldigt djupt skafferi så det är lätt hänt att saker knuffas bakåt och blir stående, men ändå, bläää. Men jag hittade en påse med en kryddmix som inte hade gått ut, Sju kryddor, som hade detta recept på baksidan och tänkte att det testar vi. Egentligen ska kycklingfärsen friteras men där går min gräns, gillar inte friterade saker förutom pommes och välgjorda churros, så jag stekte dom istället och det funkade alldeles förträffligt. Jag hittade även en påse med Raita-mix (myntasås) från Santa Maria som bara skulle blandas med matlagningsyoghurt, men hell no, köp inte den, riktigt äcklig faktiskt. Jag säger ju det, hel- och halvfabrikat är oftast vidrigt, blev sur på mig själv att jag inte gjorde egen Raita för det är ju annars så gott. Men nog med gnällandet, nu till receptet. Jag blev väldigt sugen på att ha en pico de gallo med lite sting i till så det fick det bli. Jag har modifierat originalreceptet lite som jag tyckte skulle bli bättre.
Kofta Dajaj med pico de Gallo, raita och ris
Kofta Dajaj
500 g kycklingfärs (som vanligt kör jag samma mängd kycklingfilé till färs i matberedare)
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 tsk Sju kryddor från Kockens
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära
1/2 tsk salt
1 dl vetemjöl
1 ägg
2-3 dl ströbröd
Finhacka den gula löken. Lägg kycklingfärsen i en skål och pressa ned vitlöksklyftorna och blanda i den gula löken, kryddorna, vetemjölet och ägget. Knåda ihop till en deg. Forma kycklingfärsen till runda stavar/avlånga biffar. Rulla kycklingstavarna i ströbrödet. Stek dom tills de är gyllenbruna och lite knapriga.
Pico de Gallo
2 askar körsbärstomater
1 rödlök
1-2 röda chili
Limejuice (jag hade bara på flaska, funkar det med)
1 kruka koriander
Salt
Peppar
Hacka tomaterna, rödlöken och chili (ta bort fröna om du vill ha en mildare variant). Blanda ihop i en skål, häll över lite limejuice, salta och peppra, här har jag inga mått utan det är smaka av som gäller. Avsluta med att blanda i finhackad koriander, mums!
Jag som serverad detta som sagt med ”färdig” Raita (aldrig mer) och ris som jag blandade ner frysta ärtor i när riset nästan var klart.
Tada, en middag som uppskattades av killarna.