1:a december, oj, redan? Och jag som inte har köpt en enda julklapp än och inget julgodis gjort, hoppsan, skämmes på mig! Den dåliga uppdateringen skyller jag på att mannen var på Kuba förra veckan och jag var själv dvs hade fullt ös hela veckan med lite förkylningar och något magsjukeaktigt, tjoho. Men nu har jag massa upplägg så nu tänkte jag bli en duktig bloggare. Dagens middag var enkel men väldigt god. Soppa är verkligen underskattat, när man gör den själv från grunden så är det ju så gott!
Blomkålssoppa med rostad blomkål och timjankrutonger
Soppan:
1/2 vitlök (en hel, fast halva ingen klyfta alltså)
1 gul lök, finhackad
2 lagerblad
1 liter grönsaksbuljong
400 g blomkål (+ extra om du vill rosta resterande huvudet)
1 1/2 dl grädde
Salt
Nymalen svartpeppar
Timjankrutonger:
3 skivor dagsgammalt bröd
Olivolja
Timjan
Salt
Sätt ugnen på 200 grader. Dela den halva vitlöken på mitten, ringla över lite olivolja och baka i mitten av ugnen i ca 20-30 min, beroende på ugn.
Fräs lök och lagerblad i lite smör i en kastrull som rymmer minst 1,5 liter. Tillsätt vatten och buljongtärning och låta koka upp. Skär blomkålen i mindre bitar och pressa ur den bakade vitlöken ur skalen. Tillsätt blomkål och vitlök i buljongen och låt koka minst 10 min eller tills blomkålen är mjuk. Plocka ut lagerbladen och mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Håll soppan varm. Jag rostade de som var kvar av blomkålshuvudet i ugnen tills de fått fin färg och blivit lite frasiga.
Krutonger: Skär av kanterna på brödskivorna och skär eller riv i mindre bitar. Lägg i en ugnsform och ringla lite olivolja över samt smula över timjan. Rosta i ugnen tills de fått fin färg och blivit knapriga.
Servera soppan i djupa skålar/tallrikar och toppa med den rostade blomkålen, lite extra timjan och krutonger. Vi hade även grillade ostsmörgåsar till, mums! Några droppar tryffelolja är ljuvligt att ha till, men min var slut tyvärr.
Smaklig spis!