Lammstek Provencale med potatiskaka, chèvre och rödvinssås eller härlig bjudmat.

I helgen hade vi goda vänner över på middag, alltid lika trevligt med familjen M! Nu hade frun ramlat i en trappa och trasat sönder knät och då menar jag verkligen trasat sönder det, ledband och korsband av och menisken skadad, på en skala hur oturligt och överjävligt är inte det?! Lider så med henne, stackars bästa fru M, jag får göra något julgodis och studsa över med!
Vi placerade fru M i en fåtölj och serverade henne glögg och pepparkakor med mögelost, oh my vad gott det är! När jag väntade minstingen så hade jag bara en craving och det var just pepparkakor med mögelost och det sistnämnda får man ju inte äta som gravid, well hello ironin på den. Men jag hittade mjukost med mögelostsmak dock ingen mögelost i, inte riktigt samma sak, men vem tusan brydde sig, jag hade inga problem att trycka en tub varannan dag 🙂

Då jag har gjort mitt som avelsko nu, två räcker bra, så går jag nu över till det jag ska prata om, middagen. Som jag skrivit tidigare så är jag enormt förtjust i lamm, har en rökt lammfiol i kylskåpet just nu som bara väntar på att bli anfallen. Menyn var lammstek med italiensk potatiskaka, chèvre och rödvinssås och en semifreddo med citron och maräng till efterrätt. Lammsteken köpte jag färdigkryddad med provencalska kryddor på Lidl, den kan jag rekommendera. Jag gjorde lammsteken i ugnen på 175 grader i ca 1 timme, jag använder sällan stektermometer, men den perfekta tempen tycker jag ligger runt 65 grader, men det beror ju på hur rosa du vill ha den.

Italiensk potatiskaka (4 port.)

5 stora potatisar
200 g ost, jag hade emmentaler
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk finhackad, färsk rosmarin
2 msk smör
Olivolja
Salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Skär osten i tunna skivor eller kör med färdigskivad ost som jag gjorde. Lägg potatisskivorna i en smord ugnsform, varva dom med ost, vitlök, rosmarin och salt, likt en lasagne, avsluta med potatis. Fördela smörklickar jämnt över potatisen eller smält smöret som jag och häll över. Peppra och droppa över olivolja. In i ugnen i 30-40 minuter eller tills potatisen är klar och har fått fin färg.

Ljuvlig rödvinssås

2 msk strösocker
4 msk lagrad balsamvinäger
3 dl gott rödvin
2 dl vatten
4 msk konc kalvfond
1 msk Maizena
2 msk smör

Smält sockret i en kastrull, akta så det inte bränner vid. Tillsätt balsamvinäger, vin, vatten och kalvfond. Låt såsen koka ihop i 10 minuter. Rör ner Maizena utrört i lite vatten. Vispa i smöret under uppvärmning precis innan servering.

Servera lammsteken i tunna skivor med potatiskakan, chèvre i skivor och rödvinssåsen, succé!

IMG_0588

Glömde ju nästan bort att skriva om semifreddon, har ingen bild tyvärr, vi var för sötsugna så jag glömde fota.

Semifreddo med citron och maräng (8 port.)

6 äggulor
6 msk socker
1 citron (saften och rivet skal)
6 dl grädde
100 g maränger
4 msk rom

Vispa äggulor och socker fluffigt med elvisp. Tillsätt citronskal och citronsaft och maränger, vispa till en jämn smet.
Vispa grädden fast och vänd ner den i äggblandningen.
Häll smeten i portionsformar eller en större form. Ställ in i frysen i 4-5 timmar.
Ta ut precis innan servering och njut!

1 Thought.

  1. OM någon, mot förmodan, bara skulle få för sig att prova ETT recept från bloggen, så måste jag rekommendera det här, och i synnerhet RÖDVINSSÅSEN. Det är det enda recept man behöver i livet tydligen! Makalös.

    Bästa hälsningar från ”producenten”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *