Sill x 2 eller inatt kommer tandfen på besök.

Jaaaaaaa! Nya spisen installerades idag, min nya fina keramikhäll med extra stor ugn, happy happy joy joy! Här ska det lagas julmat!
Jag började dagen med shopping inför jul och sedan lite kvalitetstid med äldsta sorken på restaurang för att sedan lämna över honom till bästa mormor som skulle ta med honom på genrepet av Trollkarlen från Oz på Berns, lycklig kille. När jag sedan kom hem gick det någon timme innan nästa lyckliga kille vrålade av glädje, första tanden tappad, vilken lycka, som han har vickat och vickat på den envisa rackaren utan resultat. Så inatt kommer tandfen också!
Lyckades klämma in första omgången med inlagd sill också, gammal hederlig sill i ättikslag med rödlök, den bästa varianten enligt mig. Har faktiskt lite svårt för alla dessa krämiga sillar i crème fraiche och liknande, tycker det blir lite för mycket och det tar fokus bort från huvudingrediensen, sillen. Men jag ska faktiskt göra en asiatisk sill också men även den är i ättikslag, har inte gjort den än dock för den ska läggas in ett dygn innan annars kan den bli lite för stark och besk.

Inlagd sill

4 dl socker
3 dl vatten
1 dl ättikssprit
Ca 10 kryddpepparkorn
Ca 6-8 kryddnejlikor
2 lagerblad

1 röd lök
2 burkar inläggningssill
Hela vitpepparkorn

Koka ihop socker, vatten, ättikssprit, kryddpepparkorn, kryddnejlikor och lagerblad. Låt svalna helt.
Varva inläggningssill, tunna ringar av rödlök och vitpepparkorn i en stor, tättslutande burk. Häll över den avsvalnade lagen och stå svalt/kallt i minst 2 dygn.
Man kan även ha i andra grönsaker i lagen som morötter, blomkål och liknande så får du picklade grönsaker på köpet.

IMG_0654

Sill med asiatiska smaker

2 dl socker
3 dl vatten
1 dl ättikssprit
Ca 3 ½ cm färsk ingefära
4 vitlöksklyftor
1 röd chili

2 burkar inläggningssill
1 kruka färsk koriander

Koka ihop socker, vatten och ättikssprit.
Skala och skiva ingefäran och vitlöksklyftorna. Dela, kärna ur och skiva chilin. Lägg ner allt i lagen, låt svalna helt.
Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk med tättslutande lock. Hacka koriandern och lägg över sillen, häll över lagen. Förvara i kylskåp i ett dygn innan servering.

Nu är det en kopp te och lite kvällslektyr i form av Jill Johnsons kokbok som gäller.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *