Griljerad skinka med picklade äppelskivor och äpplechutneyglaserade revben eller dan för dopparedan.

Nu har vi jul, här i vårt hus, julen är kommen hopptralalala! Här julstökas in i det sista, rätt in i kaklet. Den asiatiska sillen som jag skrev om i förra inlägget, är inlagd och kommer bli fabulös, skinkan är griljerad (och provsmakad, oops), äppelskivor är picklade, revbenen glaserade med äppelchutney ska strax in i ugnen och den inkokta laxen ska smällas ner i sin lag. Och det är bara en del av det som ska fixas i köket, men jag älskar’t!
Två förväntansfulla killar sitter och tittar på Toy Story och jag myser i köket med all mat och julmusik. Dagens middag blev take away, thai. Alla pizzerior, thaiställen och liknande måste ha en bra kväll ikväll, kan tänka mig att vi inte var ensamma om att hämta mat.

Senapsgriljerad skinka

1 kokt julskinka på ca 3 ½ – 4 kg
2 msk skånsk senap
1 msk grov senap
1 äggula
1 msk farinsocker
2 msk strösocker
2 + 1 msk ströbröd

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda de båda senapssorterna med äggulan, farinsockret och strösockret. Rör i 2 msk av ströbrödet.
Lägg skinka på en plåt med fettet uppåt och täck ovansidan med senapsblandningen. Strö över resten av ströbrödet (1 msk) och sätt in skinkan i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills griljeringen fått fin färg.
Ta ut skinkan, låt svalna helt och skär upp den i skivor vid servering.
Servera gärna med picklade äppelskivor.

IMG_0661

Picklade äppelskivor

¾ dl ättikssprit
2 dl strösocker
3 dl vatten
4 röda, fasta äpplen

Koka ihop ättika, socker och vatten. Låt lagen svalna helt, ställ in kylskåpet sedan tills den är riktigt kall.
Skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i lagen och låt stå kallt. Servera till julskinkan.

IMG_0669
Tunna revbensspjäll glaserade med äpple- och plommonchutney

Ca 2 kg tunna revbensspjäll eller kamben
1 burk chutney av något slag, gärna med lite sting i
Peppar
Salt
Ev honung, om du vill ha dem sötare

Sätt ugnen på 175 grader. Salta och peppra revbenen, lägg dem på ett galler över en plåt/form. Stek i ugnen i ca 10-15 minuter per sida dvs vänd revbenen på gallret efter denna tid.
Innan servering sätter du ugnen på grill ca 200 grader,  penslar på rejält med chutney och ev honung och grillar i ugnen tills revbenen är gyllene och chutney karamelliserad. Dela på revbenen och njut!

IMG_0664

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *