Cannelloni med kantareller och kyckling i gorgonzolasås eller hur man knockar sina gäster totalt.

Ljuva, lata dagar! Här händer faktiskt mer eller mindre ingenting, lite skridskor, lite promenader, lite pulkaåkning, tv-tittande och dataspel och en himla massa mat. Jag hinner inte ens bli hungrig mellan måltiderna, då äter man mycket och ofta och rör alldeles för lite på sig… Nåja, nytt år i övermorgon och nya tag, eller?!
Idag hade vi min kära svåger och svägerska på middag och jag lyckades sänka dom totalt, svågern somnade i soffan och svägerskan orkade inte ens prata. Vad jag gjorde? Jag gav dom en rejält mäktig pastarätt som dessutom var väldigt god, mohahaha. Apropå svågern och svägerskan, dom kommer alltid med den mest underbara julkorgen varje år och i år fanns det en burk med getost, marinerad i rapsolja med rosmarin och vitlök från Krogersbo, i korgen. Himmel, vad god den var, hamnade på topp 5 direkt, har ni möjlighet att lägga beslag på denna, så gör det pronto! Resten i korgen gick inte av för hackor heller, ostkaka, sylt, chutneys, chilisåser, dom känner verkligen sitt värdpar.
Men för att återgå till min knockout av mina gäster, här kommer receptet.

Cannelloni med kantareller & kyckling i gorgonzolasås

2 paket färska lasagneplattor

Cannellonifyllningen:
300 g kantareller
Smör till stekning
2 vitlöksklyftor
1 grillad kyckling
¹/³ påse ruccola, resterande ruccola serverar du till)
500 g riccotta (2 burkar)
Salt
Svartpeppar

Hacka kantarellerna, salta lite för att dra vätskan ur svampen och fräs i en klick smör tills de börjar få lite yta. Tillsätt ytterligare en klick smör, finhacka vitlöken och fräs tillsammans med svampen. Låt svalna.
Rensa den grillade kycklingen och hacka upp köttet i mindre bitar. Hacka även ruccolan i mindre bitar. Blanda ihop svampen med kyckling, ruccola och ricotta, smaka av med salt och peppar.

Gorgonzolasåsen:
2 schalottenlökar
Smör till stekning
2 dl grädde
150-200 g gorgonzola
1 msk sherryvinäger (går även bra med vitvinsvinäger eller vit balsamvinäger)
Ca 1 tsk honung
Salt
Svartpeppar

1 dl finriven parmesan till gratineringen

Finhacka schalottenlökarna och fräs dom mjuka i lite smör utan att de tar färg. Tillsätt grädden och låt bli varmt. Låt gorgonzolan smälta ned i grädden och låt puttra i ca 5 min. Tillsätt vinäger och honung och smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 225 grader. Doppa lasagneplattorna hastigt i riktigt varmt vatten så blir de enklare att rulla ihop. Lägg ca 2 matskedar längst ut på kortsidan på varje lasagneplatta och rulla ihop. Dela varje rulle i tre delar och ställ dem upp i en ugnsfast, smord form. Häll gorgonzolasåsen över cannellonin, strö över parmesan och gratinera i ugn i 25-30 minuter. Börjar de få lite för mycket färg tidigt i gratineringen så lägg över ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie över formen.

IMG_0723Cannellonin i väntan på gorgonzolasåsen.

Vinägrett:
½ dl olivolja
2 tsk rivet citronskal
2 tsk pressad citron
2 msk hackad, färsk rosmarin

IMG_0725

Blanda ihop alla ingredienser till vinägretten och häll över cannellonin direkt när du tagit ut dom ut ugnen. Strö resterande ruccola över formen. Låt svalna något och servera.
Rejäla smaker, mäktigt och väldigt gott!

IMG_0727

Om jag ska vara lite kritisk till denna rätt är det kanske att den blev lite ”torr” så en halv sats sås till skulle inte ha skadat, ett tips bara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *