Vissa dagar har man varken lust eller tid att fundera ut något nytt och roligt att laga till middag utan då åker gamla, beprövade recept fram eller snarare dom man har i huvudet för man har lagat dom ett x antal gånger. Gårdagens middag var just en sådan, en perfekt låda att slänga ner vad man har hemma i. Marinaden blir ju naturligtvis godare ju längre den får stå, så har du tid att lägga den natten innan eller på morgonen innan jobb/skola så är det det bästa, min fick bara stå nån timme men blev gott ändå.
Medelhavslåda med kall, superenkel sås
Marinad:
900 g kycklinglårfilé eller 4 kycklingfiléer
1 ½ dl olja (gärna oliv)
2 msk soja
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 tsk torkad, malen ingefära
Svartpeppar
Lägg kycklingen i en plastpåse, blanda alla ingredienser till marinaden och häll över kycklingen. Låt stå i kylskåp tills användning.
Ca 1 kg potatis (jag hade en påse med små delikatesspotatisar)
2 gula lökar
Körsbärstomater
Lägg till de grönsaker du vill ha, t ex rödbetor, palsternacka, morot, blomkål eller liknande.
Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i ca 1 cm breda skivor (om du inte har potatis med tunt skal, skala först), skär de andra grönsakerna i lagom stora bitar, tomaterna ska vara hela dock. Lägg alla grönsaker i en ugnsfast form med kycklingen överst, häll marinaden över, in i ugnen i ca 30 minuter. Jag fick hjärnsläpp och brynte min kyckling först, som du ser på bilden, behövs absolut inte göras!
Kall, superenkel sås:
2 dl creme fraiche
3 msk majonnäs
1 ½ – 2 tsk italiensk salldskrydda
1 pressad vitlöksklyfta
Blanda alla ingredienser och låt stå kallt tills servering.