Svågern och svägerskan var över på middag ikväll och de ville väldigt gärna provsmaka något lagat i Crock Poten, klart jag fixar det, men vad?
Jag har varit och är så himla sugen på asiatiskt, jag som inte ens är så förtjust i det asiatiska köket?! Mysko, men det måste ju åtgärdas, så sagt och gjort, det bidde en slökokt asiatisk biff. Och jösses, så bra den blev, ibland överträffar jag mig själv och ibland lider jag av akut hybris också. 🙂
Den går naturligtvis att göra på vanlig spis också, men var vaksam så den inte blir för torr utan på med mer buljong om den skulle bli det, skulle tro att en 3-4 timmar på låg värme funkar.
Slökokt asiatisk biff
1 ½ kg fransyska eller rostbiff
3 msk vetemjöl (eller t ex kokosmjöl och du är glutenintolerant)
1 tsk salt
½ tsk mellanmalen svartpeppar
3 msk smaklös olja
5 vitlöksklyftor
En tumstor bit färsk ingefära
1 tsk chiliflakes
1 stjälk citrongräs
2 ¼ dl kött- eller kycklingbuljong
1 dl saltreducerad soja
60 ml Hoisinsås
1 dl risvinäger
1 dl ljust muscovadosocker eller farinsocker
1-2 msk Srirachasås (beroende på hur starkt du vill ha det)
3 vårlökar/salladslökar
Skär köttet i bitar, ca 3 x 3 cm.
Blanda vetemjöl med salt och peppar. Vänd ner köttbitarna i mjölblandningen, skaka av öveflödigt mjöl. Bryn i oljan i en stekpanna tills de fått stekyta, behöver inte vara genomstekta, lägg över den i Crock Pot-grytan. I samma stekpanna bryner du finhackad vitlök, finhackad ingefära, chiliflaksen och citrongräset (som du har bankat på med ovansidan av en kniv för att frigöra smaken) tills vitlöken börjar bli gyllene, häll över buljongen. Vispa runt så du får med allt i pannan, häll över till grytan.
Vispa ihop soja, Hoisinsås, risvinäger, socker och Srirachasås, häll över till grytan. Strö över strimlad vårlök.
Sätt Crock Poten på låg i 6-8 timmar, jag hade 7 timmar, funkar nog bra med hög i 4-5 timmar också.
Servera med ris och min kål- och bönsallad och sen kan vi sjunga lovsånger tillsammans!
Asiatisk kål- och bönsallad
300 g finstrimlad vitkål
200 g hyvlad morot
Ett paket frysta, tinade gröna sojabönor
En burk böngroddar eller samma mängd färska
5 strimlade salladslökar
Dressing:
2 dl sweet chilisås
1 lime, rivet skal och pressad saft
2 tsk sesamolja
2 msk rapsolja eller annan ”smaklös” olja
2 rivna vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
Smaklig spis!