Fantastiskt enkel och god lax eller medelhavstemat håller i sig.

Förutom vackra omgivningar, trevliga människor och underbara stränder så är det ju smakerna som jag älskar med Medelhavet, så gott och så enkelt (oftast). Men det enklaste i livet är ju oftast det bästa. Förkylningskriget pågår fortfarande i min kropp så enkla rätter är min grej just nu, gärna sköter-sig-själv-allt-i-en-form-varianten. Så här kommer ett makalöst gott och enkelt recept på en lax som passar alla, små som stora.

DSC_0249


Medelhavslax

4 portionsbitar laxfilé
10-12 delikatesspotatisar
1 burk soltorkade tomater i olja (gärna smaksatt sådan, typ chili, örter)
1 vitlöksklyfta
Salt
Peppar
Bladspenat eller ruccola (jag hade bladspenat då sorkarna gillar inte ruccola)

Fetaoströra

2 dl creme fraiche
1 paket fetaost
1 pressad vitlöksklyfta
Citronsaft efter smak
Honung efter smak
Italiensk salladskrydda efter smak
Salt (tänk på att fetaosten är salt så inte för mycket)

Smula sönder fetaosten ner i creme fraichen, blanda i alla övriga ingredienser till såsen och ställ in i kylskåpet.

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skiva i ca 1-1 1/2 cm tjocka skivor och fördela på en bakplåtspappersklädd (långt ord) plåt. Ta ca 1/2 dl av oljan från de soltorkade tomaterna och blanda med den pressade vitlöksklyftan, ringla över potatisen och strö över salt. Skär kuber av laxen, ca 2 x 2 cm. Rosta potatisen i ugnen i ca 20-25 minuter, ta ut formen och fördela laxkuberna över potatisen och låt dessa rosta i ytterligare 10 minuter eller tills laxen är färdig. Ta ut formen ur ugnen och hacka de soltorkade tomaterna och strö över tillsammans med bladspenaten. Servera med fetaoströran.
Smaklig spis!

DSC_0251

 

1 Thought.

  1. Pingback: Höstgryta med portvin och kantareller eller two shades of grey. | Själamat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *