Måndagar kräver sin comfort food, vi festar till det på helgerna fast det egentligen är i veckorna vi borde unna oss bästa själamaten, när vardagen örfilar upp oss gång på gång. Just nu är jag sanslöst trött på alla ansökningar och intervjuer som inte leder någon vart, men speciellt på det företag där jag gick till sista intervjun och skulle fått besked för 3 veckor sen, men inte hört ett ljud, väldigt oseriöst! Nåja, life goes on som alltid.
Nu sluta bittra och komma till matlagning!
Hittade billig kalvfärs igår när vi storhandlade, mannen och jag tittade på varandra och utbrister i kör, ”Wallenbergare”! Det är husmanskostens Rolls Royce, himlars vad gott det är!
Wallenbergare med potatismos och skirat smör
500 g kalvfärs
4 st äggulor
4 dl vispgrädde
Salt
Vitpeppar
1 dl ströbröd
Smör
Potatismos
300 g mjölig potatis
1 dl mjölk
1 msk smör
Salt
Peppar
En nypa riven muskot
Skirat smör:
100 g smör
Se till att alla ingredienser till biffarna är väl kylda. Lägg färsen i en matberedare med knivbladet monterat. Lägg i äggulor och kryddor. Mixa färsen en stund. Tillsätt grädden försiktigt i en fin stråle medan mixern fortfarande går. Se till att all grädde blandas in ordentligt, men var försiktig att färsen inte får gå för länge i matberedaren. Då kan färsen bli för varm och dela sig.
Lägg hälften av ströbrödet på en tallrik. Doppa händerna i kallt vatten och forma biffar av den lösa färsen. Lägg biffarna på fatet med ströbrödet och strö resterande ströbröd över biffarna.
Stek biffarna i smör på låg värme. Eventuellt kan de behöva efterstekas i ugn tills de är genomstekta, fina och fluffiga.
Koka potatisen mjuk, pressa med potatispress och blanda i övriga ingredienser till önskad konsistens.
Smält smöret i kastrull utan att bränna.
Häll över smöret i en kanna och låt vila en liten stund, så att ”slaggämnena” lägger sig på botten. Häll av den klara delan av smöret och häll bort det grumliga.
Servera med potatismoset, skirade smöret och gröna ärtor.
Smaklig spis!