Här pågår det julstök för fulla muggar, godis ska testas att göra, olika sillar ska provas att lägga in, nya griljeringar på skinkan ska testas, jag håller mig sysselsatt med andra ord. Apropå sillar, hur jag än vänder och vrider på det så verkar det bara vara vanlig, hederlig inlagd sill med rödlök som faller mig i smaken och det ska gärna vara svärmors, tycker inte jag hittar någon som toppar den, sicken gnälltant jag är. Men skam den som ger sig, ska hitta någon ny favorit! Tänkte köra lite inkokt lax i år också, himmel så gott det är, frågan är om man ska köra den som den är eller med skarpsås, tips på den?! Eller ska jag köra confiterad?
När man har ett x antal bollar i luften samtidigt så är det ganska skönt att laga mat som sköter sig själv så härom dagen gjorde jag kycklingfilé i lergryta, enkelt och gott. Det här är ett sånt där recept som du kan förändra i oändlighet, släng i vad du har hemma typ.
Kycklingfilé i lergryta (4 port)
3 stora eller 4 normalstora kycklingfiléer
6 stora vitlöksklyftor, runt en halv hel vitlök
1/2 citron, saften av
1 litet, sött äpple
1 liten gul lök
2 rödlökar
2 morötter
En näve finhackad persilja
2 skvättar soja, ca 1 msk
1 1/2 dl vitt vin (jag hade matlagningsvin)
En skvätt olivolja
1 dl grädde
Blötlägg grytan i 20-30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Salta, peppra och olja in filéerna, dela dom om dom är stora, och lägg ner dom i grytan. Skala och lättkrossa vitlöken med sidan av en kniv, lägg ner i grytan. Klyfta äpplet och lökarna, lägg ner i grytan. Skala och slanta morötterna, ner i grytan med dom med. Hacka persilja och strö över. Pressa ned en halv citronhäll i soja och vin. På med locket och in i ugnen i ca 1 1/2 timme, håll lite koll.
Ta ur filéerna och varmhåll. Passera vätskan med alla grönsaker genom en finmaskig sil ner i en kastrull. Koka upp skyn, tillsätt 1 dl grädde, smaka av.
Servera filéerna med klyftpotatis och såsen, mums!