Laxpaket med kokosris och gremolata eller hur mycket lax kan en familj äta?!

Lax, denna underbart rosa goding och som mina sorkar, speciellt den minsta, älskar denna firre! Vi äter säkert lax minst 2 ggr/veckan och lax är ju så bra, går att variera hur mycket som helst, nästan. Det som gör mig riktigt lycklig är att killarna har börjat gilla varmrökt lax också, som är min absoluta favorit, så det blir det till middag idag.

Häromdagen gjorde jag en väldigt enkel men ack så god middag.

Laxpaket med kokosris och gremolata (6 port)

Bakplåtspapper (att slå in laxen med)
6 skinnfria laxfiléer eller hel laxfilé för 6 pers
1/2 dl god olivolja
3 schalottenlökar
Färsk basilika
Örtsalt
Svartpeppar

Kokosris
5 dl jasminris
5 dl vatten
3 dl kokosmjölk
2 dl vatten

Gremolata
Skalet av 1 citron (endast det gula)
1 knippe persilja
2-3 vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj riset och låt det rinna av. Lägg det i en tjockbottnad kastrull och häll över 5 dl vatten. Koka upp och sänk direkt till lägsta värmen på spisen. Låt svälla under lock i 15 minuter.
Pensla bakplåtspappret/papprena om du använder flera filéer med olivolja, lägg en filé på varsitt bakplåtspapper eller den stora filén på ett stork ark.
Salta och peppra laxen. Skiva schalottenlöken tunt och grovhacka basilikan. Strö det över filén/filéerna. Ringla över lite olivolja. Vik ihop paketet/paketen och lägg i en ugnsfast form. Tillaga i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
LaxpaketRiv skalet på citronen, bara det gula. Finhacka persiljan och vitlöken. Blanda ihop med citronskalet och servera i en skål för att strö över laxen.
Tillsätt kokosmjölk och vatten till riset. Låt det stå och dra i 10 minuter. Jag rev även ned lite limeskal i riset när det dragit klart för lite frisk-/syrlighet.
Forma små bollar av riset. Servera ihop med laxpaketen/bitar av den hela laxfilén och gremolatan. Så gott!

Smaklig spis!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *